Städ & Renhållning – Branschnytt nr 12 Almega Serviceföretagen

Hannes Sjöberg, Näringspolitisk expert Almega Serviceföretagen
Hannes Sjöberg, Näringspolitisk expert Almega Serviceföretagen

I Branschnytt nummer 12 har vi pratat med Hannes Sjöberg Näringspolitisk expert på Almega Serviceföretagen om offentlig upphandling samt andra aktuella medlemsfrågor just nu.

Har det skett några uppdateringar kring det höjda försörjningskravet och kompetensförsörjning sedan i höstas?

För några veckor sedan uttalade Migrationsministern Johan Forssell sig i Tidningen Näringslivet om arbetskraftsinvandring och det höjda lönegolvet, som han menade låg långt ner på företagens prioriteringslista. Fack, arbetsgivare och företag har kritiserat uttalandet. Dagen efter uttalandet kom det ett förslag om att vissa yrken, baserat på bristyrkeslistan från Arbetsförmedlingen, ska kunna undantas från det höjda försörjningskravet. Problemet är att städbranschen inte finns med på listan, vilket vi ifrågasätter med tanke på företagens situation. Vi på Serviceföretagen Almega kommer fortsätta att kämpa för att städbranschen ska inkluderas, säger Hannes.

Avseende kompetensförsörjning är det fortsatt ett stort fokus i våra samtal med politiker, då våra medlemmar har svårt att hitta personal. Det finns arbetslösa som vill arbeta som städare men saknar rätt kompetens, där språkkrav är ett tydligt hinder. Dessutom saknas incitament för många arbetslösa att söka jobb. Samtidigt visar nya siffror att det finns ett mycket stort rekryteringsbehov i branschen. Under de närmaste tre åren behöver branschen anställa 11 000 lokalvårdare, 7 400 hemservicearbetare och 4 000 fönsterputsare. För att minska arbetslösheten och stärka kompetensförsörjningen behövs en kombination av åtgärder. Regeringen överväger dels ett biståndstak för att öka skillnaden mellan lön och bidrag. Utöver detta behövs även en form av aktivitetsstöd för att öka incitamentet att ta ett jobb. Svenskundervisning blir också en viktig del för att förbereda de arbetslösa för ett jobb. Det finns idag många personer som vill jobba men som inte kan anställas. Dessa personer behöver rustas på ett bättre sätt.

“Under de närmaste tre åren behöver branschen anställa 11 000 lokalvårdare, 7 400 hemservicearbetare och 4 000 fönsterputsare.”

Offentlig upphandling har länge diskuterats inom branschen, vad är det senaste?

I den senaste branschrapporten, som finns att läsa på Almegas hemsida, publicerades en del statistik avseende offentlig upphandling. Statistiken visar att av alla våra medlemmar som har kollektivavtal har endast 30 % av dessa deltagit i offentliga upphandlingar de senaste två åren, varav endast 10 % har deltagit i hög utsträckning. Den främsta anledningen till det låga deltagandet är de låga priserna – det ställs krav på hög avverkningsgrad i kombination med för låg ersättning. Med kollektivavtalsenlig lön och alla andra anställningsrelaterade utgifter finns det inte en chans att kalkylerna går ihop. Samtidigt ser vi att regioner och kommuner i hög grad upphandlar oseriösa aktörer, där aktören antingen utför städningen lågkvalitativt, har dåliga anställningsvillkor, eller både och.

I offentliga upphandlingar behöver aktörerna förhålla sig till LOU, där upphandlarna har goda möjligheter att lägga in olika kravspecifikationer som gör att de kan undanta att välja den med lägst pris, men detta görs inte idag. Detta visar att det finns en okunskap bland upphandlarna.

Vi på Almega Serviceföretagen har tagit fram en upphandlingsguide tillsammans med Kommunal och Fastighet, där vi arbetar uppsökande och kontaktar ansvariga upphandlare för att ge tips om hur de kan upphandla städningen på rätt sätt. Konkurrensverket har även fått i uppdrag att utreda hur upphandlare kan utesluta uppenbara oseriösa anbud från en upphandling. Uppdraget gavs ut i slutet av januari och förväntas vara klart i september 2025. Vi uppmanar även våra medlemmar att bli auktoriserade, eftersom detta ger företaget bonuspoäng i offentliga upphandlingar, avslutar Hannes.