Städ & Renhållning – Branschnytt nr 11 Almega Serviceföretagen

Hannes Sjöberg, Näringspolitisk expert Almega Serviceföretagen
Hannes Sjöberg, Näringspolitisk expert Almega Serviceföretagen

I Branschnytt nummer 11 har vi pratat med Hannes Sjöberg Näringspolitisk expert på Almega Serviceföretagen om intressanta dialoger från Almedalsveckan samt andra aktuella medlemsfrågor just nu.

Vilka är dom mest aktuella frågorna hos Almega Serviceföretagen just nu?

Arbetskraftsinvandringen är en av dessa då det pågår en utredning om att höja försörjningskravet ytterligare. Den 1 november 2023 höjdes försörjningskravet till 27 360 kronor vilket då motsvarade 80 % av aktuell medianlön. Nu pågår det en utredning om att försörjningskravet för arbetskraftsinvandrare eventuellt ska höjas till 100 procent av medianlönen, vilket motsvarar 35 600 kronor per månad. Detta kommer göra det i stort sett omöjligt för städbranschen att anställa personer från tredjeland vilket i sin tur innebär stora problem för våra medlemsföretag. Det sägs att det kommer finnas undantag vilket då kommer vara politiska beslut med underlag från migrationsverket och Arbetsförmedlingen. Däremot är vi på Almega Serviceföretagen tveksamma till att städbranschen kommer omfattas av dessa undantag menar Hannes.

En annan aktuell fråga är kompetensförsörjningen som är en stor utmaning inom branschen, många av våra medlemsföretag beskriver att det är svårt att hitta kompetent personal vilket resulterar i att företagen får tacka nej till uppdrag. När vi samtidigt har hundratusentals arbetslösa som vi inte lyckas göra anställningsbara så blir det ett stort problem, inte bara för städbranschen utan för hela Sveriges ekonomi och tillväxt. Städbranschen som har en låg tröskel in till arbetsmarknaden efterfrågar en kompetens som idag saknas inom den arbetslösa gruppen. Här har regeringen och Arbetsförmedlingen ett stort ansvar att säkerställa förstärkningen av denna kompetens säger Hannes.

“”Ytterligare höjning av försörjningskravet kommer göra det i stort sett omöjligt för städbranschen att anställa personer från tredjeland.””

Almega Serviceföretagen deltog på Almedalsveckan i juni, kan du ge några exempel på vad som diskuterades?

Under Almedalen så har vi på Almega Serviceföretagen haft flertalet möten med opinionsbildare och politiker kring dom mest aktuella medlemsfrågorna. En av dessa är, som tidigare nämnt kompetensförsörjningen, en annan fråga som diskuterades mycket var utmaningarna kring arbetslivskriminalitet. Idagsläget gör dom allra flesta företagen rätt men dessa seriösa företag skadas istället av de fåtalet oseriösa företagen som utnyttjar sina anställda. Sverige måste bli bättre på att bekämpa arbetskriminalitet säger Hannes.

Representanter från Almega Serviceföretagen träffade även ansvarig utredare för den pågående utredningen kring Samhall, resultatet av utredningen kommer att presenteras i början av nästa år. Vi fick möjlighet att lyssna in hur arbetet kring utredningen går och möjlighet att dela våra tankar. Denna utredning innefattar inte konkurrensaspekten utan snarare hur Samhalls verksamhet ska se ut.

Däremot träffade våra representanter från Almega Serviceföretagen också ansvarig utredare av s.k. KOSregelverket. En utredning avseende konkurrensbegränsande offentlig säljverksamhet som också ska publiceras i början på nästa år. Denna utredning kommer eventuellt kunna ha en större inverkan på konkurrensproblemet kring Samhall. Utredningens fokus är att motverka osund konkurrens och kan då innebära att reglerna för konkurrensverket skärps ytterligare avslutar Hannes.